Google bünyesinde insanın hayatını kolaylaştıran birçok uygulamayı barındırıyor. Bu uygulamalardan biri de Google Arts & Culture. 2011 yılında piyasaya sunulan uygulama, gün geçtikçe daha da popüler hâle geldi. Amit Sood'un fikir babalığında oluşturulan platform, Google Kültür Enstitüsünün çalışmalarıyla büyümeye ve içeriğini zenginleştirmeye devam etmektedir. Bu enstitünün müdürlüğünü de yürüten Amit Sood, Hindistan'da yaşamış ve kendi deyimiyle ülkesinde harika bir eğitim almasına rağmen müzelere veya sanat galerilerine erişim fırsatına sahip olamamıştır. Daha sonraları seyahatlerinde müzeleri gezdikçe oralardan beslendiğini fark etmiş ve Google'da çalışırken aklına muazzam bir fikir gelmiştir: Sanatı teknolojiyle buluşturmak. Böylelikle "Google Sanat Projesi" ortaya çıkıyor. Başka bir deyişle "biz müzelere gidemiyorsak müzeler bize gelsin projesi". Amit Sood sanat ve kültür gibi dar bir kesimin avucunda olan entelektüel alanlarda, fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmaya çalışan insanlardan biri olarak tarihe geçecektir herhalde.
Google Arts & Culture her geçen gün zenginleşen bir içeriğe sahip. Amit Sood'un da dediği gibi bu içerik müzeler, arşivler ve derneklerle yapılan işbirliği sayesinde zenginleşmekte. Bu yazıda her özelliği ayrıntılı anlatmak mümkün olmasa da projenin temel özelliklerini sizlerle paylaşacağım. Öncelikle Google Arts & Culture platformunu tam anlamıyla kullanabilmek için sitede veya uygulamada yer alan "İnceleyin" (Explore) bölümünü ziyaret etmelisiniz. Bu bölümde ilk olarak "Art Camera" (Sanatsal Kamera) ile karşılaşıyoruz. Bu özellik aracılığıyla sanat tarihindeki eserleri yüksek çözünürlükte zoomlayarak inceleyebiliyorsunuz. Tablolardaki en ufak detayı bile bizler için görünür hâle getiriyor. Sanat eserlerine yakından bakma ayrıcalığı sunan bu özellikte, eserlerdeki ayrıntılarla ilgili bilgiler de sunuluyor. Örnek olarak Hollandalı ressam Johannes Vermeer'in İnci Küpeli Kız adlı eserinin art camera özelliği ile yakınlaştırılmış hâlini aşağıdaki görselde inceleyebilirsiniz.
İkinci olarak "360 Derece Videolar" (360 Videos) bölümünü ziyaret etmelisiniz. Bu bölümde birbirinden ilginç 360 derece deneyimi ile resimleri, heykelleri, mimariyi, modayı ve daha fazlasını keşfedebilirsiniz. Sanal gerçeklik gözlüğünüzü kullanarak bu deneyimin etkisini katmerli hâle de getirebilirsiniz. Videoların sol üst kısmında yer alan kontrol düğmesini kullanarak videolarda istediğiniz yönde hareket edebilirsiniz.
Üçüncü olarak "Sokak Görünümü" (Street View) bölümünü ziyaret etmelisiniz. Bu bölümde dünyadaki birçok tanınmış ünlü yerleri görmek mümkün. Müzeler, ören yerleri, statlar, kütüphaneler, sanatçıların stüdyoları sokak görünümünde keşfedebileceğiniz mekânlardan bazıları. Evinizde sanki bu yerlerin içindeymiş algısı uyandıran özelliğiyle uzaktan birçok ünlü yerin karakteristiğini daha yakından inceleme fırsatı elde edebiliyorsunuz.
Google Arts & Culture'da dördüncü olarak kategoriler bölümünü ziyaret etmenizi öneririm. Bu bölümde sanatçılar, malzemeler, sanat akımları, tarihi olaylar, tarihi kişiler ve yerler başlıkları altında binlerce içeriğe yer veriliyor. Örneğin malzemeleri tıkladığınızda kağıt, mürekkep, yağlı boya, tuval, demir, gravür, kil gibi farklı malzemelerle yapılmış eserleri görebiliyorsunuz. Her bir kategoriyi alfabetik veya tarih aralığı seçenekleri ile daraltma imkânına da sahipsiniz. Google Arts & Culture'da zamana ve renklere göre arama yapmak da mümkündür. Zaman açısından geniş bir aralığa sahip olan koleksiyonda tarih öncesi çağlardan günümüze kadar yapılan eserlerin gelişimine şahit oluyorsunuz. Renk seçeneğiyle seçtiğiniz renge göre eserleri bulup size getiriyor. Örneğin sarı rengi seçtiğinizde sarı rengin ve tonlarının yoğunlukta olduğu eserleri sizin için listeliyor.
Google Arts & Culture'da müzeleri veya kültürleri keşfetmenin yanı sıra eğlenmek için "Sanatsal Selfi" (İng. Art Selfie) de yapabilirsiniz. Ancak bu selfi, her zamankinden biraz farklı. Google yüzünüzü yapay zekasıyla analiz edip arşivlediği koleksiyondan size en benzer portreleri getiriyor. Bir anlamda sanat tarihinde size en çok benzeyen kişileri buluyor ve benzerlik yüzdelerinizi de gösteriyor. Ayrıca "Art Projector" özelliğiyle eserleri bulunduğunuz mekânlarda üç boyutlu olarak inceleyebilirsiniz.
Konum özelliğinizi aktifleştirerek etrafınızdaki müzeleri ve eserleri keşfetme fırsatı da sunan Google Arts & Culture telefon, tablet, bilgisayar gibi farklı cihazlarda kullanılabiliyor. Hem Apple Store hem de Google Play platformlarında mobil uygulama şeklinde de yer alıyor. Aynı zamanda https://artsandculture.google.com/ adlı web sitesinden erişim sağlamakta mümkün. Kendi profilinizi oluşturarak favori eserlerinizi arşivleyebilir ve kendi galerinizi oluşturabilirsiniz. Eğitim açısından düşünüldüğünde bu platform sayesinde aileler çocuklarını, öğretmenler de öğrencilerini sanatla buluşturabilir. Sanat ve kültür yolculuğuna yelken açmanız dileklerimle...
Dr. Gürkan MORALI
Comments