Okullara, ekonomiye ve daha birçok şeye ne olacağına dair çok fazla tartışma var şu an. Bu belirsizlikle başa çıkmada sorunlar yaşıyorum ve öğrencilerime ne diyeceğimi bilemiyorum. Ne önerirsiniz?
Gelecek hakkındaki belirsizlik aşırı rahatsız edici bir psikolojik durumdur, özellikle ufukta görünen şey olumlu değil de olumsuz ise.
Örneğin, bu durgunluğun ne kadar süreceğini bilmemek bazı durumlarda bir yıl süreceğini bilmekten daha zordur. Aynı şekilde, okulların güz döneminde nasıl olacağını bilmemek de özellikle zor olabilir.
Psikologlar bazen “kapatma ihtiyacı” vs. “belirsizlik hoşgörüsü” konularından bahseder. Ana fikir, bazı insanların diğerlerine göre belirsizliğe karşı daha rahat olduğudur. Yine de belirsizliğin çoğu insanın kaçındığı bir şey olduğunu hatırlamak önemlidir.
Belirsizlikle başa çıkmak için üç önerim var.
İlk olarak, öğrencilerinize gelecekte ne olacağını tahmin edemiyor oluşumuzun tamamen normal olduğunu söyletin. Kapatma ihtiyacının insani olduğunu ve sizin de onlar gibi gelecekte ne olacağını öngörebilmeyi dilediğinizi söyleyin.
İkinci olarak, öğrencilerinizin olayları belli bir perspektife yerleştirmelerine yardım edin. Sınıfınızdan beyin fırtınası yapmalarını isteyebilirsiniz: “Güz dönemi için en iyimser senaryo nedir?”, daha sonra “Mutlak kötü senaryo nedir?” ve son olarak “En olası senaryo nedir?”. Sonra öğrencilerinize her durumu nasıl hayal ettiklerini sorun. En kötü senaryoda bile iyi olacaklarını fark edebilirler.
Son olarak, John Lennon’a atfedilen şu alıntıyı onlarla paylaşmayı düşünebilirsiniz:
“Sonunda her şey iyi olacak, eğer iyi değilse son da değildir.”
Yazar: Angela Duckworth
Çeviren: Esengül METİN
Helping Students Cope With Uncertainty: Advice From a Psychologist By Angela Duckworth
Originally published © Edweek.org
#egitim #salgın #psikoloji #öğrenci #koronavirüs #çeviri #çeviriyazı #edweek #angeladucworth #egitimlik #eğitim #eğitimlik #esengülmetin
Comments